My Journey As BCS - Part 1

How do I start? Hurm did I tell you I had breast cancer? Yes basically I’d been diagnosed breast cancer stage 1 on 20 July 2017. Err okay I’m stuck. I’m totally blur on what should I wrote actually in this post. It always been like this and I hate it. It’s so many things I want to tell but normally I always leave it blank. Urgghhh..

Alright I’ll try it once again. Breath in breath out..

Saya ada breast cancer atau dalam bahasa melayu di panggil kanser payudara. Since I was a kid, saya selalu sakit compare to my sibling. Dan tak sangka by the time I’m 33 yrs old, saya disahkan ada kanser. Ramai sebenarnya yang tanya macam mana saya dapat detect. Apakah simptom-simptom yang saya alami sebelum ini. Apa procedure yang saya jalani? Ke mana saya tuju pada mulanya. Apa perasaan saya apabila dapat tahu saya ada kanser? Apa makanan yang perlu saya pantang? Adakah saya menjalani rawatan chemoteraphy. Dan basically saya akan tuliskan semuanya di sini dan saya harap info tersebut memberi manfaat, ilmu dan pengajaran bagi sesiapa sahaja yang membacanya.

Awal tahun 2017, saya mula dengan sakit sengal di bahagian kanan dada. I really don’t know how to describe sakit sengal itu but basically bila saya baring dan cuba untuk mengiring belah kanan terasa sakit. Sakit yang kadang kala seperti berdenyut-denyut. Saya cuba rasa sendiri dan saya rasa terdapat ketulan keras yang saya rasa bukan ketulan breast yang biasa. By that time, saya tak pasti betul ke apa yang saya rasa. Saya try tanya dengan kawan-kawan yang lain. At the same time, I always goggling about it. At first I’ll try to ignore it but the pain was still there. Rasa tak selesa. Tiada tanda darah atau nanah yang keluar dari nipples just sakit sengal yang berterusan. Bila saya baca di internet, salah satu tanda-tanda kanser adalah nipples akan tertarik or masuk ke dalam which is saya ada. Even the symptom was not so obvious but kita boleh nampak perubahan nipples tu. Bulan 3 2017 kalau tak silap, saya decide pergi klinik. Masa tu saya ajak kawan saya Ajleaa untuk temankan saya. Doc check as normal orang check untuk breast. By that time, doc conclude it was just a hormone and doc bagi ubat for that. Saya tak makan pun ubat tu. Hehe.. but yet sakit sengal tu tak pernah hilang. So saya decide pergi balik klinik yang sama on second time. Kali ini doc tanya saya ada rasa biji ke tak? Saya cakap ada dan doc decide untuk buat ultrasound. Luckily the clinic had the services but need to do an appointment sebab doc yang buat ultrasound akan dtg ke klinik tu sebulan sekali. Bila klinik call untuk panggil buat appointment, bulan 5 dan 6 saya memang tak free. So kat situ je da delay 2 bulan. Then lepas raya, saya memang nekad kali ini dan pergi buat ultrasound sebab masa tu saya memang rasa tak sedap hati. Dalam masa yang sama atok sedara saya baru saje meninggal because of that disease.

Masa buat ultrasound di klinik, suami ada temankan saya. Doc dapat detect something yang abnormal di breast belah kanan. Saya still lagi ingat ayat doc tu. Dia cakap and tunjuk kat saya, scan ni tak cantik. Memang tak cantik. Tapi masa tu saya keep on tanya doc whether the ketulan tu cyst ke or lump ke or apa. Tapi doc hanya boleh cakap the scan show its lump. Tapi tak sure whether lump tu bahaya or not.  Doc suggest untuk buat mammogram and biopsy dekat hospital. Saya da start rasa a little bit scared on that time but still lagi boleh manage. Balik rumah and do things as usual. Esoknya saya datang semula ke klinik yang sama untuk dapatkan referral letter for futher checkup di hospital. Nasib baik saya ada insurance cover dari company and there is no issue on the financial part.

Saya pilih hospital pantai bangsar. Yes saya pilih hospital tu sebab dekat dengan TM. Haha ntah apa-apa la reason. Saya tak buat research pun hospital mana yang patut saya pergi. I just want to go there and Allah mudahkan untuk saya, hospital tu memang ada breast care centre specialist untuk itu. Saya buat ultrasound di klinik hari ahad. Referral letter dapat isnin dan terus pergi hospital. Saya sampai hospital petang dan doc masa tu takde. So saya decide buat appointment hari selasa. Hari selasa datang hospital balik and saya di refer dengan doc saladina. She is nice person. Masa saya jumpa tu saya bawak sekali result ultrasound yang saya buat dekat klinik and she look at it. Ayat yang sama dia cakap macam doc sebelum ini based on the scan, it’s tak cantik. Memang tak cantik but she wants me to do ultrasound once again dekat hospital. Dia check breast saya and dia memang dapat rasa ada ketulan. Dia suggest untuk wat ultrasound dan mammogram. 2 procedure yang saya buat pagi tu dan result terus dapat on that spot. Lepas habis 2 procedure tadi, saya jumpa balik dengan doc saladina. Ayat pertama yang dia cakap pada saya masa tu, basically I will straight to the point and I will not hiding apa-apa pun dengan patient saya. Dari result mammogram dan ultrasound agak panjang lebar dia explain dekat saya satu persatu. Saya masih ingat lagi ayat doc saladina masa tu, she said basically result yang macam ni 30-70% is cancer. Allahuakbar saya terdiam. Suami saya ada juga dengan saya pada masa tu dan dia pun terdiam. Both of us speechless. I was not crying at all. I was just diam dan dengar apa yang doc saladina explain. But actually info yang doc bagi selepas tu memang saya tak masuk dalam otak pun. Doc saladina decide to do biopsy on the same day. 3 procedure yang terpaksa saya buat pada hari tu. Allah je yang tau macam mana saya tahan sakit masa buat mammogram dan biopsy. Keluar je dari bilik doc, saya still lagi tak nangis. Doc srh saya having some lunch dan buat biopsy selepas lunch. Masa tunggu ubat bius yang doc suruh saya makan before biopsy procedure, saya nangis. Yes saya nangis dekat suami saya. Fikiran saya betul-betul blank dan apa yang saya tau saya takut. Takut yang susah nak describe.


To be continued..

Comments

Popular posts from this blog

My Journey As BCS - Part 2

My Journey As BCS - Part 3