Posts

Showing posts from September, 2017

My Journey As BCS - Part 6

Image
1 August 2017 adalah hari appointment saya bersama doc mastura, doc onkoligist. Kali ini suami saya tak dapat temankan saya sebab dia da start kerja. Mak dan ayah yang temankan saya. Appointment telah dibuat pada pukul 2.30pm. Kami datang awal sebab nak lunch di sana terus. Macam yang saya cakap before this, adik saya wan mesti akan datang kalau ada masa terluang. Dalam waktu yang sama, kawan saya dahlia dan ill datang kejap waktu break lunch semata-mata untuk jumpa saya. Dapat sembang for half an hour pun jadi. Siap bagi buku masakan lagi untuk saya. Then tepat 2.30 saya naik tingkat 3 di mana semua doc oncologist ditempatkan di situ. Saya register terlebih dahulu, dan kemudian nurse minta saya untuk timbang berat badan, check suhu badan dan ambil blood pressure. Everything looks normal. Dekat situ saya nampak satu bilik khas untuk rawatan chemotherapy. Ramai juga sebenarnya pesakit cancer yang tengah tunggu giliran dengan doc mastura. Ada yang pakai mask di muka maybe untuk avoid in…

My Journey As BCS - Part 5

Image
Saya duduk di hadapan doc. Suami, mak dan ayah duduk berhampiran dengan saya di belakang. Doc Saladina senyum lebar dan beri satu report pada saya. Dia akan terangkan pada kami satu persatu regarding the tumor. Doc terangkan bermula dengan breast kanan. Based on the lab result, even tumor saya besar which is 2.9 cm tetapi hanya 1cm saja yang merupakan cel cancer. Basically the report show more positive result. Normally level aggressive untuk cel cancer bagi umur baya saya agak tinggi, tetapi untuk saya aggressive level is mild. The tumor didn’t attached to the skin. Cel cancer saya mengeluarkan satu hormon dipanggil estrogen iaitu hormone yang positif. The cel was dependent on the hormone which is good. Sebab kalau cel independent agak bahaya dari cel yang dependent which means cel cancer saya bergantung pada hormone dalam badan saya dan tidak bergerak bersendirian. Badan saya mengeluarkan hormone estrogen yang kemudian membentuk cel cancer. Based on the final result, doc saladina con…

My Journey As BCS - Part 4

Image
Saya admit di hospital selama 4 hari. Alhamdulillah tiada complication atau sakit lain selepas operate. Sentiasa rasa lapar dan selera makan ok. Kecuali pada hari kedua, temperature badan saya agak tinggi dan tekak saya sakit. Doc saladina mention maybe disebabkan masa surgery, doc bius ada masukkan wayar di mulut dan maybe buat tekak luka sedikit. Doc saladina didn’t plan to give me antibiotic. Just continue makan ubat painkiller 4 times a day, ubat sakit tekak dan banyakkan minum air. Other than that syukur saya sihat.  Suami temankan saya pada waktu siang dan mak temankan saya pada waktu malam. Saya da start berjalan masuk toilet an hour after saya dipindahkan ke wad biasa lepas surgery. Doc saladina pun memang advice saya untuk berjalan dan start doing some special exercise to stretching my arms. Sebab bila tak buat, tangan ni akan rasa ketat and takut lagi lama tak buat lagi susah saya nak bergerak menggunakan tangan kanan. Start hari kedua saya da mula berjalan banyak dan buat e…

My Journey As BCS - Part 3

Image
After meeting with the doc, we decided to go home. My parents and my bro going back to his house while me and my husband going back to our house. What an exhausted day, physically and mentally. That night, when we performed our solat maghrib together, suddenly suara suami saya tersekat-sekat masa berdu’a dan dalam du’anya adalah ‘Kau selamatkanlah isteriku’. Tiga kali ayat tu diulang. Both of us was trying so hard not to cry but Allah, seriously dalam situasi masa tu siapa saja di tempat kami pun mesti akan nangis.
Saya perlu berpuasa sekurang-kurangnya 6 jam sebelum operation dijalankan. Saya sempat makan makanan yang mak sediakan sebelum subuh. Dalam pukul 7.15 pagi, saya dan suami bergerak ke hospital dan mak ayah saya akan menyusul kemudian. Even operation dijadualkan pada pukul 3 ptg, tapi pagi tu saya dikehendaki untuk buat beberapa procedure lagi. Saya check in for admit tapi saya tak dapat lagi bilik sebab most of it was not available. Kami terpaksa menunggu sehingga bilik kos…

My Journey As BCS - Part 2

Image
Emosi saya naik turun macam roller coaster during that time. Alhamdulillah doc dan nurse sangat membantu. Lepas lunch saya dipanggil semula untuk buat biopsy. Procedure biopsy ni ialah doc akan ambil sampel sel yang abnormal tu. Doc guna alat lebih kurang macam pistol dan tembak untuk dapatkan sampel. No worries doc akan bagi ubat bius so that kita tak rasa sakit. But still masa doc nak tekan tu agak sakit sikit. Oohh lupa nak inform, based on result breast belah kanan doc mmg suspect 30-70% is cancer while the other one adalah lump biasa dan tidak bahaya. So doc ambil 5 sample sel belah kanan dan juga kiri. Procedure biopsy ni perlukan 24 hours untuk tau result. Macam saya cakap tadi doc saladina conclude 30-70% adalah cancer. Saya masih mengharap balance 30% yang ia bukan cancer. Yes saya still lagi menaruh harapan ada news yang positif untuk saya. Before buat biopsy saya call mak nak inform yang doc suspect saya breast cancer. Kebetulan semua family members memang ada di KL. Mak, a…

My Journey As BCS - Part 1

Image
How do I start? Hurm did I tell you I had breast cancer? Yes basically I’d been diagnosed breast cancer stage 1 on 20 July 2017. Err okay I’m stuck. I’m totally blur on what should I wrote actually in this post. It always been like this and I hate it. It’s so many things I want to tell but normally I always leave it blank. Urgghhh..
Alright I’ll try it once again. Breath in breath out..
Saya ada breast cancer atau dalam bahasa melayu di panggil kanser payudara. Since I was a kid, saya selalu sakit compare to my sibling. Dan tak sangka by the time I’m 33 yrs old, saya disahkan ada kanser. Ramai sebenarnya yang tanya macam mana saya dapat detect. Apakah simptom-simptom yang saya alami sebelum ini. Apa procedure yang saya jalani? Ke mana saya tuju pada mulanya. Apa perasaan saya apabila dapat tahu saya ada kanser? Apa makanan yang perlu saya pantang? Adakah saya menjalani rawatan chemoteraphy. Dan basically saya akan tuliskan semuanya di sini dan saya harap info tersebut memberi manfaat, i…