This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

My Journey As BCS - Part 5

Saya duduk di hadapan doc. Suami, mak dan ayah duduk berhampiran dengan saya di belakang. Doc Saladina senyum lebar dan beri satu report pada saya. Dia akan terangkan pada kami satu persatu regarding the tumor. Doc terangkan bermula dengan breast kanan. Based on the lab result, even tumor saya besar which is 2.9 cm tetapi hanya 1cm saja yang merupakan cel cancer. Basically the report show more positive result. Normally level aggressive untuk cel cancer bagi umur baya saya agak tinggi, tetapi untuk saya aggressive level is mild. The tumor didn’t attached to the skin. Cel cancer saya mengeluarkan satu hormon dipanggil estrogen iaitu hormone yang positif. The cel was dependent on the hormone which is good. Sebab kalau cel independent agak bahaya dari cel yang dependent which means cel cancer saya bergantung pada hormone dalam badan saya dan tidak bergerak bersendirian. Badan saya mengeluarkan hormone estrogen yang kemudian membentuk cel cancer. Based on the final result, doc saladina conclude saya masih lagi berada di stage 1 dan bukan stage 2. Most probabily saya tak perlu buat chemo dan hanya perlu makan ubat for 5 years. But definitely when I am on medication, I’m not allowed to get pregnant. Ubat yang perlu saya makan adalah untuk stabilkan balik hormone estrogen dalam badan saya.  But as usual the medication also had a side effect. Even doc saladina ada inform saya tak perlu buat chemo, but she still insists me to see doc oncologist, doc mastura for her expert opinion. While for the left breast, basically is not a cancer but kalau tak dibuang takut ada risk later. Tumor di sebelah kiri sangat kecil dan sebenarnya ada 2 tumor di situ dan doc telah buang kedua-duanya. 

Syukur ya Allah, syukur sangat saya rasa. Even permulaan perjalanan saya agak susah, tapi syukur Allah dengar doa saya dan doa orang yang mendoakan saya. Doc saladina tepuk bahu saya tanda support maybe dia tau saya stress sebelum ini. She’s very nice, straight to the point and supporting doc. Kami keluar dari bilik doc dengan satu perasaan yang tak dapat nak describe. Memang syukur, lega dan happy semua. Sebaik doc cakap ayat good news, mak dan ayah terus sebut alhamdulillah. Ayah terus whatsapp my sibling for the updates. Rupanya bukan saya seorang je yang nervous sebelum ini tapi adik beradik saya turut sama nervous untuk tau result. Dorang semua tertunggu-tunggu sebenarnya. Once bila dapat tau the result is positif, masing-masing memang terus syukur dan happy. Kakak saya inaz siap menangis sebab terlalu gembira. Begitu juga dengan family mertua. Semua family member rasa syukur dengan result saya.

Saya masih lagi on mc. Doc saladina buat appointment untuk saya berjumpa dengan doc mastura pada hari selasa depan. Dalam tempoh recovery, saya mula start jogging with my mak and ayah. Saya banyakkan makan buah dan salad. Every morning, saya akan breakfast bermula dengan buah kiwi dan epal hijau. Saya kurangkan gula dalam masakan in fact saya dah tak guna gula pasir yang usually saya guna sebelum ini. Saya tukarkan pada gula organic which adik saya wan yang belikan untuk saya. Saya lebih makan ikan dari ayam. Buat masa ini daging saya tak makan langsung even doc cakap tiada apa. Kalau saya tak keluar jogging, saya akan buat zumba sendiri di rumah. Banyakkan minum air masak dan bukan air manis.

Dalam masa yang sama, orang tak pernah putus datang visit saya di rumah. Family in law saya, ibu ayoh dan aqil sanggup turun dari Terengganu, abg fi, yana, yuki dan hiro, teammate saya intan, hatta kak izzati, bos saya farul, officemate saya kak syila, yani dan kak sue, travelmate saya ara and the family yang datang dari jauh ipoh, ima dari jb siap naik flight untuk saya, fizal, feroz dan anak-anak. Dahlia dan ill sempat visit saya masa saya buat appointment dengan doc mastura.Tok mak saya nangis bila dapat tau saya sakit. I was so touched because I know saya dikelilingi dengan orang yang baik-baik. Kawan pada adik saya, kawan pada kakak-kakak saya, orang surau di muar, officemate di cyber, mereka semua siap buat solat hajat dan mendoakan saya which I was not expected at all. Even though saya just inform only certain people, tapi sungguh ramai sebenarnya yang sentiasa doakan untuk saya. Walaupun saya sedikit penat, tapi saya sangat happy bila orang datang visit saya. Dan orang yang datang tak pernah dengan tangan kosong mesti ada something yang dibawa. Tu tak termasuk mereka-mereka yang privately message or whatsapp saya bagi support. Moga Allah balas jasa mereka semua, aminnn.

Saya akan ceritakan perjumpaan saya dengan doc mastura for the next entry. Saya juga akan sumarizekan semula aktiviti yang saya amalkan and hopefully that will be the final entry. Till then stay tuned.












To be continued…

2 comments

My Journey As BCS - Part 4

Saya admit di hospital selama 4 hari. Alhamdulillah tiada complication atau sakit lain selepas operate. Sentiasa rasa lapar dan selera makan ok. Kecuali pada hari kedua, temperature badan saya agak tinggi dan tekak saya sakit. Doc saladina mention maybe disebabkan masa surgery, doc bius ada masukkan wayar di mulut dan maybe buat tekak luka sedikit. Doc saladina didn’t plan to give me antibiotic. Just continue makan ubat painkiller 4 times a day, ubat sakit tekak dan banyakkan minum air. Other than that syukur saya sihat.  Suami temankan saya pada waktu siang dan mak temankan saya pada waktu malam. Saya da start berjalan masuk toilet an hour after saya dipindahkan ke wad biasa lepas surgery. Doc saladina pun memang advice saya untuk berjalan dan start doing some special exercise to stretching my arms. Sebab bila tak buat, tangan ni akan rasa ketat and takut lagi lama tak buat lagi susah saya nak bergerak menggunakan tangan kanan. Start hari kedua saya da mula berjalan banyak dan buat exercise tangan. Saya da start makan sendiri. Just bila mandi, amik wuduk, salin baju atau ke toilet, saya masih lagi perlukan bantuan mak dan suami.

Ramai sebenarnya yang datang visit saya di hospital which I was not expected at all. To be honest, saya tak inform sangat pada yang lain except some close friends, officemate and relative. Saya akan list down orang-orang yang visit saya supaya saya takkan lupa. My family of course sentiasa ada dan datang tengok saya. Mak, ayah, kak long, abg faizul, qis, irfan, zara, inaz, abg farid, iman, iris, wan, dina dan aydin. Dan semestinya suami saya. Walaupun penat sentiasa ulang alik dari rumah ke hospital, tapi suami dan family saya tetap ada. Acik yah dan acik Khalid, pak paiz, my cousin kak lin and family with Nurul, eyla dan suami, fahme dan isteri, juju dan family yang sanggup datang mengejut dari kuantan semata-mata demi saya, korie my agent, momo dan anak-anak. Terima kasih semuanya sebab datang visit saya. Saya tau semua kawan, sahabat, officemate, saudara yang tau condition saya sentiasa doakan saya dari jauh walaupun tak dapat datang untuk tengok saya di hospital. Terima kasih semua. Hanya Allah dapat balas.

Pada hari ke empat, iaitu hari isnin, saya dibenarkan discharge. Doc saladina tengok condition saya and telling me I’m fit enough to discharge. Botol yang digantung sebelah tangan kanan saya telah dibuka dan I’m free. Lupa nak cakap, masa warded, nurse sentiasa pantau cecair dalam botol tu. Normally doc cakap untuk orang kurus macam saya, air tak terlalu banyak compare to orang yang berisi. So sebab tu botol tu dapat dibuka awal. Alhamdulillah lagi sekali sebab dengan ada botol di badan saya, saya agak sukar untuk bergerak. Mak dan ayah terpaksa balik ke muar just for time being dan akan datang semula a day before hari result lab. Suami saya is the one yang in charge me when I’m home. Makanan pula, abg farid dan inaz akan hantar delivery hari-hari untuk lunch dan dinner saya. Syukur sebab saya masih ada family. Dari segi pemakanan, basically tiada pantang. Doc encourage saya untuk tidak terlalu pantang and makan as usual as long as balance. Lebihkan buah dan sayur. Lebihkan ikan dari ayam. Sebab kalau terlalu pantang, takut badan kita tak dapat nutrition yang sepatutnya. But strictly no fast food and process food. Dan kalau boleh homecook sebab kalau beli makanan di luar, normally takut ada ajinomoto, msg dan bahan pengawet. 

Alhamdulillah saya dijaga baik oleh suami dan juga family. Hari jumaat 28/07/2017, saya, suami, mak, ayah pergi ke hospital semula bagi result lab regarding my tumor. Wan pun datang sekali for supporting me. Tak kira ada masa terluang, wan cuba untuk datang dan temankan saya. Sementara tunggu giliran, saya sangat nervous. Mulut saya keep recite ayat Al-Quran untuk tenangkan diri. Saya sentiasa ulang dalam hati, moga yang baik-baik aje lepas ni. Tiba giliran saya, mak ayah dan suami temankan saya. Ketika saya masuk, doc saladina welcoming us. Saya masih lagi ingat ayat doc saladina once she saw me, suami dan mak ayah.

“Please please come in and have a sit. Jom masuk. I have a very good news for you. Probably maybe tak perlu buat chemo pun. Come kita duduk discuss”.


Bila saya dengar je ayat good news tu, Allah je yang tau macam mana leganya hati saya. Allah sungguh syukur sangat regardless what is the good news. Bukan saya saja, mak ayah suami memang terus lega dan nampak sangat happy even though they didn’t know the details yet. 

To be continued...


Kekuatan saya atas dan bawah



0 comments

My Journey As BCS - Part 3

After meeting with the doc, we decided to go home. My parents and my bro going back to his house while me and my husband going back to our house. What an exhausted day, physically and mentally. That night, when we performed our solat maghrib together, suddenly suara suami saya tersekat-sekat masa berdu’a dan dalam du’anya adalah ‘Kau selamatkanlah isteriku’. Tiga kali ayat tu diulang. Both of us was trying so hard not to cry but Allah, seriously dalam situasi masa tu siapa saja di tempat kami pun mesti akan nangis.

Saya perlu berpuasa sekurang-kurangnya 6 jam sebelum operation dijalankan. Saya sempat makan makanan yang mak sediakan sebelum subuh. Dalam pukul 7.15 pagi, saya dan suami bergerak ke hospital dan mak ayah saya akan menyusul kemudian. Even operation dijadualkan pada pukul 3 ptg, tapi pagi tu saya dikehendaki untuk buat beberapa procedure lagi. Saya check in for admit tapi saya tak dapat lagi bilik sebab most of it was not available. Kami terpaksa menunggu sehingga bilik kosong. In a meantime, doc saladina ask me to go to x-ray department for ct scan procedure and masukkan wayar to my left breast to mark the lump. Sebelum ct scan, saya perlu minum 2 cawan air gula. Ok la the taste was not so bad I guess. Then saya masuk dalam satu bilik. Suami saya tak dibenarkan masuk sekali hanya patient saja dibenarkan. Dalam bilik tu ada some sort macam satu terowong. Nurse minta saya baring di depan terowong tu. sebelum tu saya perlu tanggalkan semua pakaian dan pakai baju yang disediakan. Nasib baik walaupun saya sorang, staff kat situ semuanya nice and soft spoken. Kalau saya takut, dorg banyak cakap untuk tenangkan saya. Setelah baring, saya dimasukkan ke dalam terowong tu, kemudian nurse datang semula dan inject some cecair dalam badan saya. Masa cecair tu dimasukkan, saya rasa panas satu badan. Ct scan procedure ni amik masa dalam 15 minit. Sebaik saya keluar dari bilik ct scan, saya cepat-cepat pegi toilet sebab rasa nak membuang sangat-sangat. The nurse said that is normal situation. Then saya dipanggil masuk dalam satu bilik untuk satu lagi procedure. Kali ni doc perlu masukkan wayar lebih kurang macam cangkuk untuk mark the left lump. Even doc bagi ubat bius, Allah je yang tau macam mana sakitnya. Procedure ni agak lama sebab lump sebelah kiri kecil sangat dan susah nak detect. Habis je procedure tu, sya keluar dari bilik dan nampak suami, officemate (hatta and fahme) dan mak ayah saya.

Later on, kak long saya pun datang and kami semua tunggu di lounge room. Kak long bawakkan 2 novel untuk saya sebab dia tau saya hantu novel and a cute teddy bear for me. Dalam pukul 1 lebih kalau tak silap, saya baru dapat bilik tu pun kongsi dengan patient lain. I asked for single room and the nurse said nama saya dalam waiting list. Bilik masa tu memang banyak tak available. Dapat masuk wad, ayah dan suami saya tak dapat tunggu sebab kena solat jumaat. Sebelum tu saya sempat salam ayah dan suami takut tak sempat jumpa sebelum masuk OT room. Mak dan kak long keluar kejap untuk lunch. Saya sempat solat zohor dulu dan kemudian doc bius datang dan asked me for a few question. Saya memang minta semuanya doc perempuan. Dalam pukul 2.30, kak long, mak dan adik saya,wan dah ada bersama saya. Nurse datang dan minta saya untuk bersiap-siap sebab dorg da ready nak bawak saya ke OT room. Mak, kak long dan wan sentiasa ada kat sebelah saya sampai ke depan bilik OT. Sebelum masuk, saya sempat salam dan minta maaf semua. Rasa sebak sangat but saya cuba untuk tahan. Sebelum masuk OT, saya ditempatkan dalam waiting room. Sejuk gila kat situ sampai badan saya memang obviously menggigil. Nurse bagi double selimut untuk saya. Masa tengah tunggu tu, tiba-tiba saya nampak doc saladina came to me. Saya rasa lega at least saya nampak orang yang saya kenal. She was so calm. Kemudian saya ditolak masuk ke OT room. Dekat situ ada doc saladina, the one who operate me and doc bius. Saya rasa masa tu macam saya berlakon dalam series grey anatomy or ER. Lampu besar atas kepala saya dan macam-macam medical things yang saya tak tau. Sebijik macam dalam cite grey anatomy. Haha yes that is my favourite series actually. Sempat lagi kan saya masa tu. Doc saladina siap leh gelak-gelak dan peluk saya untuk tenangkan saya. Then doc bius datang dan tangan saya ditarik. Saya rasa masa tu doc da masukkan ubat bius. Saya rasa tangan saya sakit and I asked the doc. Then doc bius letak something lebih kurang mcm neb dekat hidung and snap saya terus pengsan dan tak ingat.

Saya terjaga dan first thing saya nampak jam masa tu menunjukkan pukul 6 lebih. Saya tau saya sudah operate dan dalam recovery room. Saya belum dipindahkan lagi ke wad. Saya rasa sakit ada staff nurse yang masukkan pain killer for my pain. But still saya rasa sakit sikit. Saya dah tak sabar nak keluar dan masuk wad balik. Saya keep tanya nurse kat situ bila saya boleh keluar dan pindah masuk wad. Bila saya sedar, saya check ada 1 botol kat bawah ketiak saya. Doc saladina did mention botol tu untuk keluarkan cecair lepas operate. Saya lega sebab only 1 botol dan bukan 2. Doc saladina ada inform, masa dia buat surgery, dia akan buang the whole my right breast, buang lump at my left and amik a few sample dekat ketiak saya. Sample tu akan akan ke lab untuk tau sama ada cel cancer dah spread ke situ atau belum. Alhamdulillah cel cancer belum lagi spread ke ketiak dan sebab tu ada 1 botol je. If let say the cel da spread ke situ, doc akan buang sekali semua di bahagian ketiak and sebab tu akan ada 2 botol. Syukur alhamdulillah hanya ada 1 botol saje. A good sign isn’t it?

Pukul 7 saya mula ditolak naik ke wad semula. Masa nurse tolak katil saya, saya cari all the familiar faces and yes saya nampak suami saya. Suami saya tunggu di hospital sampai saya habis operate. Nampak muka suami saya penat tapi tetap senyum dan cium dahi saya. Saya terus diletakkan dalam single room. Alhamdulillah dapat bilik single room juga akhirnya. Saya start rasa lapar dan haus. Suami saya try suapkan saya buah limau dulu. Usually nurse suruh start makan sikit-sikit takut saya akan muntah disebabkan side effect of ubat bius. Tapi lepas makan limau, saya suruh suami suapkan nasi goreng kampong. Yes dinner da ready masa saya masuk wad tu. alhamdulillah selera makan saya ok dan saya tak muntah-muntah. Maybe sebab saya sangat lapar sebab start puasa since subuh tadi. Dalam pukul 8.30 mlm mak, ayah dan wan pun sampai. Kebetulan doc saladina pun sampai sekali untuk tengok condition saya. Doc cakap a few things to us and she said it’s good news that cel cancer didn’t spread to ketiak yet. Sebab normally, if cel start merebak, first thing akan spread to ketiak and salur darah. Dalam masa yang sama, doc refer result based on my ct scan yang saya buat pagi tadi cel belum merebak kat bahagian anggota yang lain.My ct scan showing a positive result for me. Tumor and lump yang doc operate tadi, telah dihantar ke lab untuk pemeriksaan dan akan dapat result seminggu selepas tu. Doc saladina did mention to my ayah, suami and wan kemungkinan saya stage 1 and tak perlu chemo tapi jangan put high hope sebab normally by the age like me, selalunya cel cancer agak aggressive dan tetap perlu buat chemo.


It’s okay sebab saya da rasa sangat happy with all news yang doc cakap tadi. All family members pun da start senyum dan lega bila dapat tau there’s slight positive hope for me. Sungguh Allah, saya rasa syukur sangat. 

To be continued...

2 comments

My Journey As BCS - Part 2

Emosi saya naik turun macam roller coaster during that time. Alhamdulillah doc dan nurse sangat membantu. Lepas lunch saya dipanggil semula untuk buat biopsy. Procedure biopsy ni ialah doc akan ambil sampel sel yang abnormal tu. Doc guna alat lebih kurang macam pistol dan tembak untuk dapatkan sampel. No worries doc akan bagi ubat bius so that kita tak rasa sakit. But still masa doc nak tekan tu agak sakit sikit. Oohh lupa nak inform, based on result breast belah kanan doc mmg suspect 30-70% is cancer while the other one adalah lump biasa dan tidak bahaya. So doc ambil 5 sample sel belah kanan dan juga kiri. Procedure biopsy ni perlukan 24 hours untuk tau result. Macam saya cakap tadi doc saladina conclude 30-70% adalah cancer. Saya masih mengharap balance 30% yang ia bukan cancer. Yes saya still lagi menaruh harapan ada news yang positif untuk saya. Before buat biopsy saya call mak nak inform yang doc suspect saya breast cancer. Kebetulan semua family members memang ada di KL. Mak, ayah, kak long, inaz dan wan semua dah tau. Suami tak pernah hilang dari sebelah saya. Dia masih lagi tenang. Family member sentiasa whatsapp untuk tau latest update. Saya mengaku saya takut masa tu tapi alhamdulillah saya masih ada suami, family dan family mertua.

Lepas procedure biopsy saya dibenarkan balik dan doc minta saya datang balik pada hari khamis untuk result. To be honest, saya agak tak tenang sementara nak tunggu result. 24 hours yang sangat mencabar buat saya. Again emosi saya sangat fragile. Kejap saya boleh happy dan watching tv with suami. Then kejap lepas tu saya nangis. Saya keep whatsapp with my sibling and saying i’m freaking out. Alhamdulillah orang-orang penting sentiasa ada dengan saya pada masa tu. Parent saya terus datang ke rumah esoknya dan temankan saya. Terus terang saya tak boleh facing people. Saya tak kuat.

Hari khamis 20/07/2017, pagi-pagi nurse da call minta datang sebab result dah siap. Perasaan saya masa tu? Takut, berdebar, tak tenang, serabut dan macam-macam lagi. Saya datang hospital dengan suami saya while my parent akan menyusul kemudian. Tiba di hospital, nama saya di panggil dan saya masuk ke dalam bilik doc saladina. Her face was so calm. Dia ajak saya masuk bilik dan dengan tenang dia cakap, ok syaziana, we have a lot to discuss. Yes hari itu adalah hari yang saya disahkan ada breast cancer. Pada masa ini doc saladina conclude saya stage 2 due to the size of tumor was 2.9cm. Dan saya wajib buat chemotherapy. She explained to me every single thing regarding the tumor. She said I need to do a surgery to get rid the tumor. Disebabkan saya masih lagi muda, tumor saya cepat besar walaupun saya baru notice awal tahun ini. Normally untuk orang muda, the tumor is aggressive compared to orang yang dah berumur. Doc saladina akan buat surgery mastectomy which is get rid all my right breast side. Kalau dia hanya buang the tumor she’s afraid saya tak balance nanti. While the left side, hanya lump biasa but she insists to get rid too. She didn’t want to take any risk. Disebabkan doc saladina nak buat mastectomy, I didn’t have to do radiotherapy anymore.  Normally if let say doc buat surgery lumpectomy which doc buang only the tumor, the patient need to do a chemo plus radiotherapy. Doc saladina suggest me to do breast recons because I’m still young but it’s totally up to me. If I want to do a recons, I need to use implant because I’m too skinny. Hehe doc tak dapat nak ambil any of my lemak untuk tampal semula. After that I need to take medication for 5 years and I’m not allowed to get pregnant. My baby akan cacat if let say I’m getting pregnant while I’m taking medication. Too much of info and I need to make a decision on that. Surprisingly I look calm in front of the doc. I still can ask anything that I didn’t understand. Suami saya? Kali ini nampak yang dia sangat terkejut. Dia diam dan dia tak dapat nak berfikir pada masa itu. 2 things that I need to decide, whether I want to do a recons or not and one more, do I need to take UID for protection. Saya pandang muka suami saya. Saya tau dia tak dapat nak buat decision untuk saya. Saya minta doc saladina masa dan saya akan decide selepas lunch. Doc saladina agreed and both of us keluar dari bilik. Perbincangan yang sangat lama while my parents still waiting for me dekat luar. Keluar dari bilik saya nampak ayah and mak’s faces. Allah sungguh saya tak tahan.

Saya dah tak boleh tahan. Saya peluk my mak, terus nangis and all I can say was “ana takut mak!”

Mak peluk saya kuat and try to convince me, ana akan ok. Mak ayah akan sentiasa ada. It’s ok we will work in it. While my ayah insist me to get a second opinion tapi masa tu saya cakap takpe ana yakin dengan ni. Plus saya tak sanggup lagi nak facing 3 procedure tu balik. Kami duduk dekat papa rich and discuss about it. Suami memang masih lagi dalam mode terkejut. Saya tanya suami, dia ok ke if I have 1 breast? The chances of us getting our own child will be reduce due to my condition now. Betul Allah beri ujian bukan untuk saya tapi for both of us. Masa tu ujian yang diberi saya rasa sangat berat. Saya keep cakap Allahuakbar supaya saya kuat. Suami saya serah pada saya and dia akan support what is the best for me. Terlalu banyak yang saya fikir. Condition saya, my marriage, suami saya, mak ayah, family saya. Sungguh saya tak kuat tapi saya perlu kuat. Saya terpaksa kuat.


In a meantime my parent keep update the result to my sibling. My little bro came to the hospital right after the lunch for supporting me. Just a few close friends and my team yang saya inform regarding my condition. Lepas lunch, sementara tunggu untuk jumpe doc saladina semula, suami duduk beside me and say sorry due to his react just now. He was totally blank what should he did or said because he was very shocked at the first place knowing that too much of info that he need to digest. But slowly he manage to accept. Suami, ayah and me came to see doc saladina and I did mention about my decision at the moment. I just want to focus on the treatment dan saya reject untuk buat recons. Saya hanya fikir untuk nak sihat. Regarding of baby, saya dan suami tak letak pada priority. Both of us berpegang pada rezeki. Che ta pun dapat baby girl when she was 40 right? Haha..

Alhamdulillah of course I know suami semestinya ingin kan baby sendiri but with this kind of condition, my health is more important. Doc saladina respect of my decision and she plan to do a surgery on next Monday, but Allah memang mudahkan untuk saya kebetulan bilik OT free esoknya. Saya dan suami terus decide untuk buat surgery on Friday. Doc did asked me whether I was ready mentally and physically. Saya tak terfikir and just go with the flow. Ready or not ready, I need to face it no matter what. 

To be continued..
0 comments

My Journey As BCS - Part 1

How do I start? Hurm did I tell you I had breast cancer? Yes basically I’d been diagnosed breast cancer stage 1 on 20 July 2017. Err okay I’m stuck. I’m totally blur on what should I wrote actually in this post. It always been like this and I hate it. It’s so many things I want to tell but normally I always leave it blank. Urgghhh..

Alright I’ll try it once again. Breath in breath out..

Saya ada breast cancer atau dalam bahasa melayu di panggil kanser payudara. Since I was a kid, saya selalu sakit compare to my sibling. Dan tak sangka by the time I’m 33 yrs old, saya disahkan ada kanser. Ramai sebenarnya yang tanya macam mana saya dapat detect. Apakah simptom-simptom yang saya alami sebelum ini. Apa procedure yang saya jalani? Ke mana saya tuju pada mulanya. Apa perasaan saya apabila dapat tahu saya ada kanser? Apa makanan yang perlu saya pantang? Adakah saya menjalani rawatan chemoteraphy. Dan basically saya akan tuliskan semuanya di sini dan saya harap info tersebut memberi manfaat, ilmu dan pengajaran bagi sesiapa sahaja yang membacanya.

Awal tahun 2017, saya mula dengan sakit sengal di bahagian kanan dada. I really don’t know how to describe sakit sengal itu but basically bila saya baring dan cuba untuk mengiring belah kanan terasa sakit. Sakit yang kadang kala seperti berdenyut-denyut. Saya cuba rasa sendiri dan saya rasa terdapat ketulan keras yang saya rasa bukan ketulan breast yang biasa. By that time, saya tak pasti betul ke apa yang saya rasa. Saya try tanya dengan kawan-kawan yang lain. At the same time, I always goggling about it. At first I’ll try to ignore it but the pain was still there. Rasa tak selesa. Tiada tanda darah atau nanah yang keluar dari nipples just sakit sengal yang berterusan. Bila saya baca di internet, salah satu tanda-tanda kanser adalah nipples akan tertarik or masuk ke dalam which is saya ada. Even the symptom was not so obvious but kita boleh nampak perubahan nipples tu. Bulan 3 2017 kalau tak silap, saya decide pergi klinik. Masa tu saya ajak kawan saya Ajleaa untuk temankan saya. Doc check as normal orang check untuk breast. By that time, doc conclude it was just a hormone and doc bagi ubat for that. Saya tak makan pun ubat tu. Hehe.. but yet sakit sengal tu tak pernah hilang. So saya decide pergi balik klinik yang sama on second time. Kali ini doc tanya saya ada rasa biji ke tak? Saya cakap ada dan doc decide untuk buat ultrasound. Luckily the clinic had the services but need to do an appointment sebab doc yang buat ultrasound akan dtg ke klinik tu sebulan sekali. Bila klinik call untuk panggil buat appointment, bulan 5 dan 6 saya memang tak free. So kat situ je da delay 2 bulan. Then lepas raya, saya memang nekad kali ini dan pergi buat ultrasound sebab masa tu saya memang rasa tak sedap hati. Dalam masa yang sama atok sedara saya baru saje meninggal because of that disease.

Masa buat ultrasound di klinik, suami ada temankan saya. Doc dapat detect something yang abnormal di breast belah kanan. Saya still lagi ingat ayat doc tu. Dia cakap and tunjuk kat saya, scan ni tak cantik. Memang tak cantik. Tapi masa tu saya keep on tanya doc whether the ketulan tu cyst ke or lump ke or apa. Tapi doc hanya boleh cakap the scan show its lump. Tapi tak sure whether lump tu bahaya or not.  Doc suggest untuk buat mammogram and biopsy dekat hospital. Saya da start rasa a little bit scared on that time but still lagi boleh manage. Balik rumah and do things as usual. Esoknya saya datang semula ke klinik yang sama untuk dapatkan referral letter for futher checkup di hospital. Nasib baik saya ada insurance cover dari company and there is no issue on the financial part.

Saya pilih hospital pantai bangsar. Yes saya pilih hospital tu sebab dekat dengan TM. Haha ntah apa-apa la reason. Saya tak buat research pun hospital mana yang patut saya pergi. I just want to go there and Allah mudahkan untuk saya, hospital tu memang ada breast care centre specialist untuk itu. Saya buat ultrasound di klinik hari ahad. Referral letter dapat isnin dan terus pergi hospital. Saya sampai hospital petang dan doc masa tu takde. So saya decide buat appointment hari selasa. Hari selasa datang hospital balik and saya di refer dengan doc saladina. She is nice person. Masa saya jumpa tu saya bawak sekali result ultrasound yang saya buat dekat klinik and she look at it. Ayat yang sama dia cakap macam doc sebelum ini based on the scan, it’s tak cantik. Memang tak cantik but she wants me to do ultrasound once again dekat hospital. Dia check breast saya and dia memang dapat rasa ada ketulan. Dia suggest untuk wat ultrasound dan mammogram. 2 procedure yang saya buat pagi tu dan result terus dapat on that spot. Lepas habis 2 procedure tadi, saya jumpa balik dengan doc saladina. Ayat pertama yang dia cakap pada saya masa tu, basically I will straight to the point and I will not hiding apa-apa pun dengan patient saya. Dari result mammogram dan ultrasound agak panjang lebar dia explain dekat saya satu persatu. Saya masih ingat lagi ayat doc saladina masa tu, she said basically result yang macam ni 30-70% is cancer. Allahuakbar saya terdiam. Suami saya ada juga dengan saya pada masa tu dan dia pun terdiam. Both of us speechless. I was not crying at all. I was just diam dan dengar apa yang doc saladina explain. But actually info yang doc bagi selepas tu memang saya tak masuk dalam otak pun. Doc saladina decide to do biopsy on the same day. 3 procedure yang terpaksa saya buat pada hari tu. Allah je yang tau macam mana saya tahan sakit masa buat mammogram dan biopsy. Keluar je dari bilik doc, saya still lagi tak nangis. Doc srh saya having some lunch dan buat biopsy selepas lunch. Masa tunggu ubat bius yang doc suruh saya makan before biopsy procedure, saya nangis. Yes saya nangis dekat suami saya. Fikiran saya betul-betul blank dan apa yang saya tau saya takut. Takut yang susah nak describe.


To be continued..

0 comments