Chronology Our Own Home Sweet Home

Just for info, dulu masa dah plan untuk tunang dan kahwin, saya and my husband decide untuk beli rumah. Actually my husband insist untuk beli his own house for us. At first no need to mention la, saya nak area belah cyber/putrajaya dan dia nak area mcm cheras or something like that. Arguing pasal itu je pun yang x pernah abih. In the end saya give up sebab dia yang nak beli kan. So ikut kan je laa. Then suddenly he asked for my opinion. He said if he want to buy by his own, rasa macam loan tak lepas so he suggest to combine 2 name on it for an approval. Time ni saya agreed but i insist to choose my own area and he's ok with it. 
So starting that day, masing2 pun survey nak beli yang mane. Btw more to him sbb dia yang rajin tlg cari kan and i just say yes or no. heheh.. At last kami pilih 2 option area yang dlm our consideration in term of price, developer, square feet and macam2 lagi la.. Satu dekat area cyber and satu lagi dekat area putrajaya. Malam tu discuss and esok nya trus masing2 amik EL untuk nak tgk. Discuss pun tru ym je kott huhuh.. Oohh btw forgot to mention time tu kitorg lom bertunang pun lagi yek. Masa tu kalau tak silap bulan 9 or 10 and plan bertunang bulan 11. 

Esoknya itu kitorg pergi area cyber dlu. Survey tempat and pergi dekat office developer. Tapi kat sini dia xde rumah contoh just ada replica je. During that time, tanya la apa2 yang patut dengan sales person kat situ. Tempat dia agak terpencil and takde banyak facilities such as hospital, clinic dan kedai makan. Tapi benefit dia bagi free kitchen cabinet and 2 air cond if i'm not mistake. Price pun dalam our budget la. Saya mcm ok but my husband a bit reluctant sebab dia more think of future. Ntah kadang2 tak paham gak apa dia fikir. So i decide to call my ayah for his opinion. Ayah pun a bit reluctant when i said whose developer. So mende alah itu pun diambil kira. Then kitorg pun pegi area putrajaya lak untuk survey.  Kitorg tgk dia punya environment quite nice. Banyak facilities around it area. then bila masuk rumah contoh, Allah trus i fall in love with it. TAPIIIII ... yes ada tapi ok. Banyak yang da sold out and yang tggl pun either price dia yang macam tak masuk akal or level yg paling atas. My husband macam da ok yang ni compare to yang dekat cyber tu and he did'nt mind about level 24 pun even price dia lagi mahal dari yg cyber. No free kitchen cabinet or aircond at all. Saya pun suke tapi price dia mahal sket and xde kitchen cabinet tu sume lepas tu tingkat 24 yang paling atas kottt.. Bermula la perbincangan yg agak serious between me and my husband. kitorg duduk kat situ almost 3 hours to discuss about it. Tapi yang putrajaya ni development tak jalan pun lagi diorg baru nak rata kan tanah. Yang kat cyber tu mcm da 70% almost siap. And we did take my ayah's advise too. Ayah macam ok sebab dia cakap background developer yg ni memang ok. so discuss punya discuss, kitorg pun decide untuk booking trus sebab kalau delay nnt mesti akan terlepas lagi. Masa my husband nak bayo booking tu gile ahh perasaan mcm takut2 betul ke tak ni.  Dah la masa nak isi form tu tulis yang kitorg ni husband and wife padahal tunang pun tak lagi.. Punya la amik high risk betul. Cuba kalau x jadi kawin tak ke naya.. hehe tapi alhamdulillah kawin gak. 

So dalam agreement developement will take maximum 3 years to complete it so after kahwin tu memang kene duduk rumah sewa la dulu gamaknya. And today after 1 and half year's of marriage, our home sweet home almost complete. Probabily dalam bulan 3 tahun depan insya Allah dapat la kunci. Hope so..

Tak sabar untuk duduk rumah sendiri kan. Kita boleh suke hati untuk deco and design macam yang kita nak. Plus rumah yang kitorg sewa skrg ni, kitorg x beli sangat perabot sbb plan bila pindah rumah baru, then baru beli perabot yang btul2. So segan gak nak jemput kawan2 or sedara mara dtg rumah. Rumah cm rumah orang bujang je dengan takde sofa bagai. Alahai sedih je tgk..Biasa la org baru2 kahwin kan hehe..

So untuk orang lain yang berjinak2 nak beli rumah, semua faktor kene tgk and ambil kira. Dari segi background developer, price, benefit, facilities, square feet, markup price and many more. Macam kitorg, lebih fikir and put priority ke arah facilities, background developer, security, markup price. 

Bila tgk rumah kitorg yang hampir siap tu rasa macam ok worth it. Rasa mcm tak percaya pun ada kitorg bakal duduk rumah sendiri. Alhamdulillah..







#cantwaitourhomesweethome

Comments

Siti Mas Hidayu said…
ana..tahniah..bestnye...hehehe jangan lupe jemput ye nanti..hehehe
SundaeCone said…
alhamdulillah.. almost there ayu.. tq2. ade gak org still baca lg blog ni :)

Popular posts from this blog

My Journey As BCS - Part 1

My Journey As BCS - Part 2

My Journey As BCS - Part 3