This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

a good listener

kadang2 bila kita cite something with someone, kita just nak legakan ati kita. so for the one yg tukang dgr tu at least give some a positive feedback. ni bila kita cite senyap je padahal tgk dia online siap trus baca kot apa yg kita cakap kan. then bile tanya nak komen ape lagi? pulak....

jadi pada org yg bercerita tu dia jadi bukan lagi baik.. tapi lagi serabut.. seriously how come you can be a listeners to others before dgn mcm2 org.. serious i cant believe you are good listener..

maybe dgn orang lain treatment dia lain kot.. who knows!
0 comments

fragile

setiap family culture mesti berlainan. jangan lah nak cakap culture dlm family ni same ngan family lagi satu. mesti ada yg lain nya. so bile kite masuk dalam family org lain, nak x nak kite kene belajar cara sesuai kan diri dalam family baru tu. hidup kita tak pernah stop dr learn something new. it's not we need to learn academic only tapi dalam kehidupan seharian pun kite kene belajar. tak kira la perempuan or lelaki. belajar untuk sesuatu yg baru. bile kite x belajar cmne kite nak bergaul dalam masyarakat. hidup kite bukan diri kita sahaja dlm dunia ni. hidup kite kene bergaul x kira kawan ke or sedara ke or jiran ke or siapa sahaja. dalam kita tak sedar somehow kite refused utk learn. x payah nak pergi jauh.contohnya kita orang dari penang. kita tak biasa dgn makanan dari negeri org lain. bile kite masuk negeri lain contoh nya johor, kita blaja untuk cuba makanan org negeri johor. even though bukan la yg kita suke tapi nak x nak kite kene makan. that is simple thing. learn untuk try something new. dan something new tu bukan lah salah dari agama atau negara. tapi ada certain people refused untuk try. dlm mind set kalau itu yg dia suke, itu yg dia nak, itu yang mnjadi habit dia then itu saje yg dia boleh pergi. org mcm ni xleh nak pergi jauh. dia nak org lain paham situasi dia tapi dia x refused to understand other people. even though your academician sangat lah tinggi tapi kalau attitude kite yg mcm tu, kite takleh nak pegi jauh. dalam islam pun diajar dan digesa kite untuk tuntut ilmu. tapi ilmu bukan sekadar ilmu academic saje. ilmu dekat dunia ni luas. tak semesti nya orang yg blaja tinggi tu ilmu nya pun tinggi dan tak semesti nya org yang x lulus upsr sekalipun dia tak boleh pergi jauh. jangan kita sempit kan kite punye mind dgn pemikiran yg cmtu. belajar untuk cuba sesuatu yang baru. belajar untuk cuba hidup dalam masyarakat. ilmu kat dunia ni takde sempadan. kite tak pernah stop dari belajar. trust me!


kadang2 kita bongkak riak dgn apa yg kita ada sekarang. tapi kita lupa yang semua tu takkan kekal. bila2 masa Allah boleh tarik nikmat yg Dia berikan pada kita. so sementara apa yang kita ada, kita hargai sebaik mungkin. jangan anggap mende tu sesuatu yg beban. sometimes we need to turn masa susah kita so that kita tak lupa diri. belajar untuk hormat org tua selain dari ibu bapa kita. kalau kita hormat org lain, then org lain juga akan hormat ibu bapa kita. kalau kita buat baik dekat orang lain, orang lain gak akan buat baik pada kita. and x semesti nya sesuatu kebaikan tu kita yg dapat, tp maybe mak ayah kita dapat, sedara kita dapat, anak kita dapat. so open your mind. jangan terlalu sempit kan pikiran yg only kita dan parents kita je yg ada dlm dunia ni. kite hidup dalam masyarakat. bukan hidup sorang dalam dunia. 



lembut kan hati dan percaya yg kebaikan itu ada di mana mana. dunia bukan saje ada kejahatan semata2. dunia sangat luas dan indah. just kita yg x nampak. bukan duit saja yg boleh buat kite happy hidup senang hati tenang. tp banyak lagi kat dunia ni yang kite boleh explore. yang kita x tau. yang buat kite tenang. yang buat kita happy. jangan sempit kan your mind untuk satu2 mende. try explore and try to learn something new yang somehow boleh buat kita happy and calm. 

0 comments

berlainan

pernah tak korang rasa yang korang nak sangat cite something ni tapi korang x tau nak cite ngan sape? saya tgh alami nya sekarang ni.. kadang2 saya rasa sesak.. nak ke depan tak boleh.. nak ke kiri serba x kena.. nak ke kanan mcm x ok.. nak ke belakang ape tah lagi. saya try to fix the situation tapi kadang2 saya tanya dekat diri saya nape la macam susah sangat je ni..but saya tak give up lagi..

currently saya tgh dgr lagu alasan untuk bahagia by asfan shah. just ada 2 je lagu dalam laptop ni sebab selalu nya saya akan dgr kt utube.. tapi since da pindah new ofis, abih sume mende nak blok. tak rock la kan cmtu..kadang2 saya rasa ntah ape2..

saya sangat berbeza dgn perempuan lain di luar sane. saya x suke window shopping. saya tak tau nak membezakan pakaian/kasut/tudung/barang kemas/handbag tu cantik atau tak sebab pada pandangan mata saya, saya rasa semua nya ok...look nice. tp saya sangat cerewet dari segi keselesaan. bila saya shopping sesuatu mende, saya bkn mengambil kire cantik tu as my 1st priority tp saya pilih untuk jadi selesa. pelik ke kalau seorang perempuan tu tak suke shopping barangan untuk diri? saya sangat x mengambil kira pandangan org lain ke atas appearance saya sebab mmg saya x kisah. saya rasa selesa dgn diri saya yg cmni.dalam hal macam ni saya seperti hidup dalam dunia saya sendiri. saya tak amik peduli kalau blause saya x matching dgn tudung saya. atau pun kalau pegi mall saya hanya pakai selipar jepun yg kaler pun da lentur. apa yg ada dan selesa untuk saya, saya akan pakai.saya tak suke menonjolkan diri. saya suke bile orang lihat saya ni hanya orang yg biasa2 je even though i have something. BUT please remember i am a wife now. suami saya memang totally different from me. betul la org tua2 kata yang selalu nya jodoh kita akan berlainan dari kita. slowly saya belajar and untuk orang yg mcm saya nak berubah, bukannya senang. kadang kala saya seakan nak memberontak nak cakap "that is not me.you are not accepting  me the way i am". tapi one of my friend said "if mende ni buat demi suami minta Allah permudahkan and ikhlas kan hati". alhamdulillah saya happy sikit demi sikit. 

tapi pada saya cantikkan dalaman lagi berharga dari luaran sebab tu semua takkan kekal 
2 comments