This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Chronology Our Own Home Sweet Home

Just for info, dulu masa dah plan untuk tunang dan kahwin, saya and my husband decide untuk beli rumah. Actually my husband insist untuk beli his own house for us. At first no need to mention la, saya nak area belah cyber/putrajaya dan dia nak area mcm cheras or something like that. Arguing pasal itu je pun yang x pernah abih. In the end saya give up sebab dia yang nak beli kan. So ikut kan je laa. Then suddenly he asked for my opinion. He said if he want to buy by his own, rasa macam loan tak lepas so he suggest to combine 2 name on it for an approval. Time ni saya agreed but i insist to choose my own area and he's ok with it. 
So starting that day, masing2 pun survey nak beli yang mane. Btw more to him sbb dia yang rajin tlg cari kan and i just say yes or no. heheh.. At last kami pilih 2 option area yang dlm our consideration in term of price, developer, square feet and macam2 lagi la.. Satu dekat area cyber and satu lagi dekat area putrajaya. Malam tu discuss and esok nya trus masing2 amik EL untuk nak tgk. Discuss pun tru ym je kott huhuh.. Oohh btw forgot to mention time tu kitorg lom bertunang pun lagi yek. Masa tu kalau tak silap bulan 9 or 10 and plan bertunang bulan 11. 

Esoknya itu kitorg pergi area cyber dlu. Survey tempat and pergi dekat office developer. Tapi kat sini dia xde rumah contoh just ada replica je. During that time, tanya la apa2 yang patut dengan sales person kat situ. Tempat dia agak terpencil and takde banyak facilities such as hospital, clinic dan kedai makan. Tapi benefit dia bagi free kitchen cabinet and 2 air cond if i'm not mistake. Price pun dalam our budget la. Saya mcm ok but my husband a bit reluctant sebab dia more think of future. Ntah kadang2 tak paham gak apa dia fikir. So i decide to call my ayah for his opinion. Ayah pun a bit reluctant when i said whose developer. So mende alah itu pun diambil kira. Then kitorg pun pegi area putrajaya lak untuk survey.  Kitorg tgk dia punya environment quite nice. Banyak facilities around it area. then bila masuk rumah contoh, Allah trus i fall in love with it. TAPIIIII ... yes ada tapi ok. Banyak yang da sold out and yang tggl pun either price dia yang macam tak masuk akal or level yg paling atas. My husband macam da ok yang ni compare to yang dekat cyber tu and he did'nt mind about level 24 pun even price dia lagi mahal dari yg cyber. No free kitchen cabinet or aircond at all. Saya pun suke tapi price dia mahal sket and xde kitchen cabinet tu sume lepas tu tingkat 24 yang paling atas kottt.. Bermula la perbincangan yg agak serious between me and my husband. kitorg duduk kat situ almost 3 hours to discuss about it. Tapi yang putrajaya ni development tak jalan pun lagi diorg baru nak rata kan tanah. Yang kat cyber tu mcm da 70% almost siap. And we did take my ayah's advise too. Ayah macam ok sebab dia cakap background developer yg ni memang ok. so discuss punya discuss, kitorg pun decide untuk booking trus sebab kalau delay nnt mesti akan terlepas lagi. Masa my husband nak bayo booking tu gile ahh perasaan mcm takut2 betul ke tak ni.  Dah la masa nak isi form tu tulis yang kitorg ni husband and wife padahal tunang pun tak lagi.. Punya la amik high risk betul. Cuba kalau x jadi kawin tak ke naya.. hehe tapi alhamdulillah kawin gak. 

So dalam agreement developement will take maximum 3 years to complete it so after kahwin tu memang kene duduk rumah sewa la dulu gamaknya. And today after 1 and half year's of marriage, our home sweet home almost complete. Probabily dalam bulan 3 tahun depan insya Allah dapat la kunci. Hope so..

Tak sabar untuk duduk rumah sendiri kan. Kita boleh suke hati untuk deco and design macam yang kita nak. Plus rumah yang kitorg sewa skrg ni, kitorg x beli sangat perabot sbb plan bila pindah rumah baru, then baru beli perabot yang btul2. So segan gak nak jemput kawan2 or sedara mara dtg rumah. Rumah cm rumah orang bujang je dengan takde sofa bagai. Alahai sedih je tgk..Biasa la org baru2 kahwin kan hehe..

So untuk orang lain yang berjinak2 nak beli rumah, semua faktor kene tgk and ambil kira. Dari segi background developer, price, benefit, facilities, square feet, markup price and many more. Macam kitorg, lebih fikir and put priority ke arah facilities, background developer, security, markup price. 

Bila tgk rumah kitorg yang hampir siap tu rasa macam ok worth it. Rasa mcm tak percaya pun ada kitorg bakal duduk rumah sendiri. Alhamdulillah..







#cantwaitourhomesweethome

2 comments

dirty urine

last 2 weeks, saya diserang sakit pinggang dekat area usus. i thought sakit usus yang normally saya selalu kena tu but then it kind of weird bila sakit tu berpanjangan almost a week. the day i need to go for a presentation,i was in pain and need to lay back to my bed. luckily my colleague ade untuk gantikan saya. during that time, saya rasa makin sakit plak. i told my husband and he said he need to settle for a few things then he would go back home for me. erkk memang dia kena balik because i was in so much pain as i need to go clinic for a checkup. risau sekarang ni macam2 penyakit. after doc dah check, i was diagnosed as kencing kotor. doc kasi antibiotik and pain killer for me. but i didnt satisfied enough sebab dia macam in a rush bile check tu. ohh btw doctor ni doctor perempuan ye..

saya terpakse MC for 2 days sebab macam sakit pinggang tu still there. bila makan pain killer ok la.but then bila x makan still rasa sakit. so on the 3rd day, i asked my husband to send me to another clinic.this time doctor lelaki indian and i feel calm when he checked on me. still masih lagi kencing kotor and he give me another antibiotic. he will explain in a very details when i had a doubt. he talked to me and my husband nicely. and i like him. thank you doctor. dia bagi antibiotic yg lagi strong, ubat for kencing lawas and pain killer. basically kencing kotor ni ada kaitan dengan kebersihan. whether kita punya panties x berapa bersih or kita pegi public toilet yang kotor. one more thing he asked me to drink a lot of water so that infection will go out with kita punya air kencing. at least 3 botol  1500ml mineral for a day. 


as of today, i'm still struggling untuk habiskan 2 botol mineral di atas. wish me luck !

btw during the weekend, there are a few things that kind of attract me. no worries saya akan cite for the next entry. lately ni makin rajin plak berblogging.. i don't know why maybe tak berapa busy and mood blog tu da datang balik and actually i'm glad with it.

0 comments

Air Tangan Seorang Isteri

apa masakan pertama saya sebagai seorang isteri? hehe i still remember during that time, 1st day puasa and my husband insist me to cook. so saya decide untuk masak ayam masak merah yg konon2 rasa boleh la kot masak. masak start pukul 5 lebih and ya Allah seriously kelam kabut gile kat dapur and masa da nak azan tu baru sedar saya lupa masak nasi. woooo hamikkk.. buke puasa minum air kosong je weh. dgn ayam x masak nya.then decide to goreng ayam then baru masukkan dalam kuah.. 


apa kata husband? dia x cakap sedap and dia diam je tapi dia makan sampai abih.. must be dia sangat lapa ye la pose kottt.. tapi sebenarnya bila saya makan, uhuhuh masam ok.. ni bukan ayam masak merah tapi ayam masak masam ni. terlebih air asam jawa ke ape ni.. rupenya sambal tumis yg dlm paket tu yg masam. gile x puas hati.. of course  la x puas hati kan masakan pertama yang masam. starting that day, saya belajar sikit demi sikit. on the phone dgn mak camne nak masak. tgk mak masak lepas tu mak buatkan cili and bawang blend for me so senang sket takde la terkial2 nak kopek kupas setiap kali nak masak. blaja dari cik google pun ye gak. heheh...dari seorang yang tak pandai masak menjadi seorang yang not bad masak. bila da start masak ni, baru la sedar and tau apa perasaan mak kita bila kita x nak makan or makan sikit tiap kali dia masak. bila husband saya makan sikit or x makan langsung apa saya masak, dalam hati ni punya la sentap. menangis macam ape je.hilang hp pun saya tak nangis mcm tu.penat kot masak lepas tu dia x abih makan. tapi bila kita penat2 masak and after that kita nampak husband makan sampai licin, penat tu terasa hilang and kita akan lagi rasa eager untuk masak lagi. tanyalah mane2 isteri pun mesti macam tu punya.


one more thing saya siap pesan, if tak sedap jangan komen x sedap langsung kene komen mcm " maybe kurang garam sket kot syg".. tapi if sedap kene puji mcm food tu yg paling lazat dan marvellous in the world.hahah so far dia puji moderate je.. kalo sedap dia slalu ckp hmm sedap.. tu jekk??? but i know kalo sedap he always ask me to cook it again for the next day.. 







0 comments

happy birthday to me!

setelah 2 kali celebrate birthday as a wife.. nampak nya untuk 2 kali husband masih lagi lulus in order to remember and wish tepat pukul 12 pagi. during the first time, saya da selamat tidur and langsung tak ingat pasal my birthday until suddenly he wakes me up. terkejut and blur2 saya masa tu. and 2nd time ni pun tak sedar gak tengah2 tgk tv tiba2 je dia nyanyi.. tapi sebelum tu da berjela2 i did remind him that tomorrow was my birthday. ooohhh.. kami takde istilah surprise sweet or what so ever. 

tiada surprise gift yang tetiba je ada atas meja. kalo nak hadiah, kita request kat dia kita nak apa. tunggu je la whether he's approve or not. tiada istilah dia tutup mata kita dan suddenly dah ada depan restoran for candle light dinner. kita request nak makan kat mane then baru dia bawakkan for my birthday. konon2 nak terasa sweet saya pernah minta kad birthday color biru from him.dari zaman berkawan,fasa tunang dan sampai dah selamat jadi isteri for almost 2 years.. mmg tiada kad biru tu lagi... ohhh my husband..

but im just saying it. tiada niat untuk merungut..tidak bersyukur atau apa sekali pun. saje untuk bercerita. kerana pada saya di sebalik kekurangan seseorang, ada juga kelebihannya. dia masih lagi setia gosokkan pinggang saya tiap kali saya merengek sakit usus, angin ataupun gastrik. driver saya setiap kali pergi dan balik keje if he didnt need to go for an outstation. tukang bawak barang2 groceries yang berat2 dan segala macam lagi that we need to appreciate whether it's a big or a small thing.



alhamdulillah for 1 years 3 month 8 days and counting.. :)

0 comments