This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Pelik yang baik

last november there was something weird happened to me
This is a good weird i think
Saya mengalami simptom muntah2 pada waktu pagi
I started to vomit when i was going back to my hometown
Mula2 tu saya ikut parents saya gi breakfast pagi
Then after breakfast saya balik rumah
Lepas tu terus muntah bila saya gosok gigi
I thought macam angin la kot and it is normal

So the next day we went to JB because my husband had a meeting
Me and my parents pun ikut and we stayed at the hotel
Again saya muntah after having a breakfast
Kali ni muntah semua skali yang makan time breakfast tu
Tiga kali berturut2 saya muntah time pagi
Aik terasa cam da pelik da ni

Then on the next day tu xde da simptom muntah2
Just rasa loya yang membuatkan saya nak muntah
Masalahnya loya tu time pagi je ek
Masuk je tengah hari saya da ok macam biasa

Simptom ni berlanjutan almost 2 weeks
Ya Allah lapa tau tapi x tau nak makan ape sbb sume mende pun rasa loya time pagi tu
Then my husband da start suspek something
I told him to wait until my next period
But dalam hati ni ya Allah, Tuhan je yang tahu

On the day yang saya patut period, period x datang lagi
Then saya buat UPT test
Berdebar rasa hati nak buat tu
Dengan terkial2 x reti
Tunggu la result, but naik 1 line je
Malas nak frust saya trus buang dalam dustbin and sambung tido balik

Pagi tu time nak pegi keje
Tergerak hati nak tgk balik
Kali ni ade dot samar kat sebelah dia
Ape niiiiiii.. i showed it to my husband ni and he said confirm da tu pregnant
Eh eh ye ye je ni so i decided tunggu je la period sambil mengharap period x kan datang

The next day period still tak datang
my husband notice my perut buncit lain macam
Tapiiii.. malam tu masa nak tido saya terasa pelik then gi check hmm period da 

Masih lagi maintain tapi pagi tu bila cakap dengan husband mula2 ok
tapi lepas tu air mata mengalir
Dia dah paham da bini dia da start jadi fragile balik
I take almost a week to face the truth
Then start la jadi normal balik
Pegi main futsal, beriye2 main
Terjatuh sume ligat gila

Then ada one day tu saya start bleeding balik but x banyak
Just a small spot
Saya macam pelik sebab takkan la period lagi
So i asked my husband to go for a checkup
After i told everything to the doctor, he said all my simptom tu and a small spot bleeding macam tanda2 yang saya gugur tapi dia x dapat nak pastikan sebab dia bukan pakar
He suggest me refer to specialist for confirmation and checkup fertility
Tapi bila checkup kat specialist doc x dapat detect bleeding tu comes from where
And after check everything alhamdulillah saya tiada apa2 masalah dalaman

But sampai sekarang, saya still confused
because when i told my frens and even my mother in law
all of them said, rasa macam ye dah tu cume x lekat panjang..
Entah la saya pun x tau nak rasa macam mane
Just that i told myself 
One day, that moment will come, insya Allah :)



0 comments

Chronology Our Own Home Sweet Home

Just for info, dulu masa dah plan untuk tunang dan kahwin, saya and my husband decide untuk beli rumah. Actually my husband insist untuk beli his own house for us. At first no need to mention la, saya nak area belah cyber/putrajaya dan dia nak area mcm cheras or something like that. Arguing pasal itu je pun yang x pernah abih. In the end saya give up sebab dia yang nak beli kan. So ikut kan je laa. Then suddenly he asked for my opinion. He said if he want to buy by his own, rasa macam loan tak lepas so he suggest to combine 2 name on it for an approval. Time ni saya agreed but i insist to choose my own area and he's ok with it. 
So starting that day, masing2 pun survey nak beli yang mane. Btw more to him sbb dia yang rajin tlg cari kan and i just say yes or no. heheh.. At last kami pilih 2 option area yang dlm our consideration in term of price, developer, square feet and macam2 lagi la.. Satu dekat area cyber and satu lagi dekat area putrajaya. Malam tu discuss and esok nya trus masing2 amik EL untuk nak tgk. Discuss pun tru ym je kott huhuh.. Oohh btw forgot to mention time tu kitorg lom bertunang pun lagi yek. Masa tu kalau tak silap bulan 9 or 10 and plan bertunang bulan 11. 

Esoknya itu kitorg pergi area cyber dlu. Survey tempat and pergi dekat office developer. Tapi kat sini dia xde rumah contoh just ada replica je. During that time, tanya la apa2 yang patut dengan sales person kat situ. Tempat dia agak terpencil and takde banyak facilities such as hospital, clinic dan kedai makan. Tapi benefit dia bagi free kitchen cabinet and 2 air cond if i'm not mistake. Price pun dalam our budget la. Saya mcm ok but my husband a bit reluctant sebab dia more think of future. Ntah kadang2 tak paham gak apa dia fikir. So i decide to call my ayah for his opinion. Ayah pun a bit reluctant when i said whose developer. So mende alah itu pun diambil kira. Then kitorg pun pegi area putrajaya lak untuk survey.  Kitorg tgk dia punya environment quite nice. Banyak facilities around it area. then bila masuk rumah contoh, Allah trus i fall in love with it. TAPIIIII ... yes ada tapi ok. Banyak yang da sold out and yang tggl pun either price dia yang macam tak masuk akal or level yg paling atas. My husband macam da ok yang ni compare to yang dekat cyber tu and he did'nt mind about level 24 pun even price dia lagi mahal dari yg cyber. No free kitchen cabinet or aircond at all. Saya pun suke tapi price dia mahal sket and xde kitchen cabinet tu sume lepas tu tingkat 24 yang paling atas kottt.. Bermula la perbincangan yg agak serious between me and my husband. kitorg duduk kat situ almost 3 hours to discuss about it. Tapi yang putrajaya ni development tak jalan pun lagi diorg baru nak rata kan tanah. Yang kat cyber tu mcm da 70% almost siap. And we did take my ayah's advise too. Ayah macam ok sebab dia cakap background developer yg ni memang ok. so discuss punya discuss, kitorg pun decide untuk booking trus sebab kalau delay nnt mesti akan terlepas lagi. Masa my husband nak bayo booking tu gile ahh perasaan mcm takut2 betul ke tak ni.  Dah la masa nak isi form tu tulis yang kitorg ni husband and wife padahal tunang pun tak lagi.. Punya la amik high risk betul. Cuba kalau x jadi kawin tak ke naya.. hehe tapi alhamdulillah kawin gak. 

So dalam agreement developement will take maximum 3 years to complete it so after kahwin tu memang kene duduk rumah sewa la dulu gamaknya. And today after 1 and half year's of marriage, our home sweet home almost complete. Probabily dalam bulan 3 tahun depan insya Allah dapat la kunci. Hope so..

Tak sabar untuk duduk rumah sendiri kan. Kita boleh suke hati untuk deco and design macam yang kita nak. Plus rumah yang kitorg sewa skrg ni, kitorg x beli sangat perabot sbb plan bila pindah rumah baru, then baru beli perabot yang btul2. So segan gak nak jemput kawan2 or sedara mara dtg rumah. Rumah cm rumah orang bujang je dengan takde sofa bagai. Alahai sedih je tgk..Biasa la org baru2 kahwin kan hehe..

So untuk orang lain yang berjinak2 nak beli rumah, semua faktor kene tgk and ambil kira. Dari segi background developer, price, benefit, facilities, square feet, markup price and many more. Macam kitorg, lebih fikir and put priority ke arah facilities, background developer, security, markup price. 

Bila tgk rumah kitorg yang hampir siap tu rasa macam ok worth it. Rasa mcm tak percaya pun ada kitorg bakal duduk rumah sendiri. Alhamdulillah..







#cantwaitourhomesweethome

2 comments

be POSITIVE



Today as usual masuk forum yang selalu masuk tu
Then bila baca komen2 yang lain masing2 announce good news
Happy for them but at the same time..
Deep down inside i feel.. DOWN

Last time when i felt down with the same reason
I cried so hard because maybe selama ni saya senyum and said i'm fine.. i'm smile.. i'm OK
That was the first time saya nangis semahu mahu nya
Kept telling myself Allah had better plan for me..

And this time, saya rasa yang sama but managed to handle it..
Masih lagi mengalir air mata tapi tidak seteruk yang dulu..
My husband keep telling me, it's ok
He will hugging me and told me it's ok.. yang still syg syg
I can't see my mak's face
i can't hear ibu's voice
I feel like i was disappointing them
Because i knew they pray for us so hard

No matter whatever reason
Saya perlu bangkit dan enjoy my life to the fullest
Because i was be surrounding with the people that love me with unconditional
Allah had better plan for me and my husband



0 comments

fragile



Fragile..
Saya rasa fragile sangat kali ni
Pantang duduk sendiri mesti suddenly dada rasa nak meletup, tekak rasa sakit then air mata pun mengalir

Down.. tipu la kalo takde rasa tu
But even camne skali pun life must go on..
Kene pegi keje.. kene tido.. kene masak.. kene makan.. kene kemas rumah as usual.. Pujuk diri sendiri tapi kadang2 kalo husband nampak saye lain macam cepat2 la dia peluk.. he knows his wife been fragile.. 

I can't see my mak's face.. ya Allah terus rasa jatuh sejatuh jatuhnya.. Wajah2 mak ayah yang paling saya sayang dalam dunia.. but they always beside me no matter what.. 0 comments

dirty urine

last 2 weeks, saya diserang sakit pinggang dekat area usus. i thought sakit usus yang normally saya selalu kena tu but then it kind of weird bila sakit tu berpanjangan almost a week. the day i need to go for a presentation,i was in pain and need to lay back to my bed. luckily my colleague ade untuk gantikan saya. during that time, saya rasa makin sakit plak. i told my husband and he said he need to settle for a few things then he would go back home for me. erkk memang dia kena balik because i was in so much pain as i need to go clinic for a checkup. risau sekarang ni macam2 penyakit. after doc dah check, i was diagnosed as kencing kotor. doc kasi antibiotik and pain killer for me. but i didnt satisfied enough sebab dia macam in a rush bile check tu. ohh btw doctor ni doctor perempuan ye..

saya terpakse MC for 2 days sebab macam sakit pinggang tu still there. bila makan pain killer ok la.but then bila x makan still rasa sakit. so on the 3rd day, i asked my husband to send me to another clinic.this time doctor lelaki indian and i feel calm when he checked on me. still masih lagi kencing kotor and he give me another antibiotic. he will explain in a very details when i had a doubt. he talked to me and my husband nicely. and i like him. thank you doctor. dia bagi antibiotic yg lagi strong, ubat for kencing lawas and pain killer. basically kencing kotor ni ada kaitan dengan kebersihan. whether kita punya panties x berapa bersih or kita pegi public toilet yang kotor. one more thing he asked me to drink a lot of water so that infection will go out with kita punya air kencing. at least 3 botol  1500ml mineral for a day. 


as of today, i'm still struggling untuk habiskan 2 botol mineral di atas. wish me luck !

btw during the weekend, there are a few things that kind of attract me. no worries saya akan cite for the next entry. lately ni makin rajin plak berblogging.. i don't know why maybe tak berapa busy and mood blog tu da datang balik and actually i'm glad with it.

0 comments

Air Tangan Seorang Isteri

apa masakan pertama saya sebagai seorang isteri? hehe i still remember during that time, 1st day puasa and my husband insist me to cook. so saya decide untuk masak ayam masak merah yg konon2 rasa boleh la kot masak. masak start pukul 5 lebih and ya Allah seriously kelam kabut gile kat dapur and masa da nak azan tu baru sedar saya lupa masak nasi. woooo hamikkk.. buke puasa minum air kosong je weh. dgn ayam x masak nya.then decide to goreng ayam then baru masukkan dalam kuah.. 


apa kata husband? dia x cakap sedap and dia diam je tapi dia makan sampai abih.. must be dia sangat lapa ye la pose kottt.. tapi sebenarnya bila saya makan, uhuhuh masam ok.. ni bukan ayam masak merah tapi ayam masak masam ni. terlebih air asam jawa ke ape ni.. rupenya sambal tumis yg dlm paket tu yg masam. gile x puas hati.. of course  la x puas hati kan masakan pertama yang masam. starting that day, saya belajar sikit demi sikit. on the phone dgn mak camne nak masak. tgk mak masak lepas tu mak buatkan cili and bawang blend for me so senang sket takde la terkial2 nak kopek kupas setiap kali nak masak. blaja dari cik google pun ye gak. heheh...dari seorang yang tak pandai masak menjadi seorang yang not bad masak. bila da start masak ni, baru la sedar and tau apa perasaan mak kita bila kita x nak makan or makan sikit tiap kali dia masak. bila husband saya makan sikit or x makan langsung apa saya masak, dalam hati ni punya la sentap. menangis macam ape je.hilang hp pun saya tak nangis mcm tu.penat kot masak lepas tu dia x abih makan. tapi bila kita penat2 masak and after that kita nampak husband makan sampai licin, penat tu terasa hilang and kita akan lagi rasa eager untuk masak lagi. tanyalah mane2 isteri pun mesti macam tu punya.


one more thing saya siap pesan, if tak sedap jangan komen x sedap langsung kene komen mcm " maybe kurang garam sket kot syg".. tapi if sedap kene puji mcm food tu yg paling lazat dan marvellous in the world.hahah so far dia puji moderate je.. kalo sedap dia slalu ckp hmm sedap.. tu jekk??? but i know kalo sedap he always ask me to cook it again for the next day.. 







0 comments

happy birthday to me!

setelah 2 kali celebrate birthday as a wife.. nampak nya untuk 2 kali husband masih lagi lulus in order to remember and wish tepat pukul 12 pagi. during the first time, saya da selamat tidur and langsung tak ingat pasal my birthday until suddenly he wakes me up. terkejut and blur2 saya masa tu. and 2nd time ni pun tak sedar gak tengah2 tgk tv tiba2 je dia nyanyi.. tapi sebelum tu da berjela2 i did remind him that tomorrow was my birthday. ooohhh.. kami takde istilah surprise sweet or what so ever. 

tiada surprise gift yang tetiba je ada atas meja. kalo nak hadiah, kita request kat dia kita nak apa. tunggu je la whether he's approve or not. tiada istilah dia tutup mata kita dan suddenly dah ada depan restoran for candle light dinner. kita request nak makan kat mane then baru dia bawakkan for my birthday. konon2 nak terasa sweet saya pernah minta kad birthday color biru from him.dari zaman berkawan,fasa tunang dan sampai dah selamat jadi isteri for almost 2 years.. mmg tiada kad biru tu lagi... ohhh my husband..

but im just saying it. tiada niat untuk merungut..tidak bersyukur atau apa sekali pun. saje untuk bercerita. kerana pada saya di sebalik kekurangan seseorang, ada juga kelebihannya. dia masih lagi setia gosokkan pinggang saya tiap kali saya merengek sakit usus, angin ataupun gastrik. driver saya setiap kali pergi dan balik keje if he didnt need to go for an outstation. tukang bawak barang2 groceries yang berat2 dan segala macam lagi that we need to appreciate whether it's a big or a small thing.



alhamdulillah for 1 years 3 month 8 days and counting.. :)

0 comments

awak kat mane?

lain nya saya yang dulu ngan yang sekarang.. sangat lain. dan saya mule rindu dengan saya yang dlu. it's not that i hate my new me but sometimes hmm penah tak korang rasa cm tersepit..bukan lah nak cakap sekarang ni tak best langsung.. ade je yg best thing happen in my life. tp bila saya ingat balik saya yg dlu saya rasa mcm selamba ikut suke saya je nak wat pe.. kalo kate nak laser, saya main laser je.. nak2 dpt member yg dia pn lebih kurang. rs nak kutuk ke main kutuk je saya. tapi sbnrnye yang tu lah yg manis. saya suke dgr org cite ngan saya.. dr situ saya learn something. even saya tak penah ade experiece but i learn from them. orang cakap saya orang yang innocent.orang yg tak tau dan x reti apa2. saya juga adalah seorang yg manja. even saya takde so called bf yang boleh tolong saya bile saya dlm ssh but saya ade kawan2 yg baik dan sentiasa ada ngan saya. dan saya rasa itu lagi sangat2 berharga. ooo tak lupe my family. that is my first priority. 

penampilan yang tersangat la sempoi. jalan pun kasar cm laki. selamba ikut suke je. tido lambat and bangun pun lambat. blk dr klass bantai tido. then malam berjaga mcm burung hantu sbb chatting. saya takde bf yang perlu dijaga hati. saya tak perlu keluar duit nak pakai cantik2 untuk time dating. memang la kdg2 saya rasa mcm nak ade rasa untuk ada  what so called bf tp at that time and that moment saya refused utk ada. saya happy dan selesa dgn apa yg saya ada. alhamdulillah...

what i am trying to say here, i miss the old me


0 comments

a good listener

kadang2 bila kita cite something with someone, kita just nak legakan ati kita. so for the one yg tukang dgr tu at least give some a positive feedback. ni bila kita cite senyap je padahal tgk dia online siap trus baca kot apa yg kita cakap kan. then bile tanya nak komen ape lagi? pulak....

jadi pada org yg bercerita tu dia jadi bukan lagi baik.. tapi lagi serabut.. seriously how come you can be a listeners to others before dgn mcm2 org.. serious i cant believe you are good listener..

maybe dgn orang lain treatment dia lain kot.. who knows!
0 comments

fragile

setiap family culture mesti berlainan. jangan lah nak cakap culture dlm family ni same ngan family lagi satu. mesti ada yg lain nya. so bile kite masuk dalam family org lain, nak x nak kite kene belajar cara sesuai kan diri dalam family baru tu. hidup kita tak pernah stop dr learn something new. it's not we need to learn academic only tapi dalam kehidupan seharian pun kite kene belajar. tak kira la perempuan or lelaki. belajar untuk sesuatu yg baru. bile kite x belajar cmne kite nak bergaul dalam masyarakat. hidup kite bukan diri kita sahaja dlm dunia ni. hidup kite kene bergaul x kira kawan ke or sedara ke or jiran ke or siapa sahaja. dalam kita tak sedar somehow kite refused utk learn. x payah nak pergi jauh.contohnya kita orang dari penang. kita tak biasa dgn makanan dari negeri org lain. bile kite masuk negeri lain contoh nya johor, kita blaja untuk cuba makanan org negeri johor. even though bukan la yg kita suke tapi nak x nak kite kene makan. that is simple thing. learn untuk try something new. dan something new tu bukan lah salah dari agama atau negara. tapi ada certain people refused untuk try. dlm mind set kalau itu yg dia suke, itu yg dia nak, itu yang mnjadi habit dia then itu saje yg dia boleh pergi. org mcm ni xleh nak pergi jauh. dia nak org lain paham situasi dia tapi dia x refused to understand other people. even though your academician sangat lah tinggi tapi kalau attitude kite yg mcm tu, kite takleh nak pegi jauh. dalam islam pun diajar dan digesa kite untuk tuntut ilmu. tapi ilmu bukan sekadar ilmu academic saje. ilmu dekat dunia ni luas. tak semesti nya orang yg blaja tinggi tu ilmu nya pun tinggi dan tak semesti nya org yang x lulus upsr sekalipun dia tak boleh pergi jauh. jangan kita sempit kan kite punye mind dgn pemikiran yg cmtu. belajar untuk cuba sesuatu yang baru. belajar untuk cuba hidup dalam masyarakat. ilmu kat dunia ni takde sempadan. kite tak pernah stop dari belajar. trust me!


kadang2 kita bongkak riak dgn apa yg kita ada sekarang. tapi kita lupa yang semua tu takkan kekal. bila2 masa Allah boleh tarik nikmat yg Dia berikan pada kita. so sementara apa yang kita ada, kita hargai sebaik mungkin. jangan anggap mende tu sesuatu yg beban. sometimes we need to turn masa susah kita so that kita tak lupa diri. belajar untuk hormat org tua selain dari ibu bapa kita. kalau kita hormat org lain, then org lain juga akan hormat ibu bapa kita. kalau kita buat baik dekat orang lain, orang lain gak akan buat baik pada kita. and x semesti nya sesuatu kebaikan tu kita yg dapat, tp maybe mak ayah kita dapat, sedara kita dapat, anak kita dapat. so open your mind. jangan terlalu sempit kan pikiran yg only kita dan parents kita je yg ada dlm dunia ni. kite hidup dalam masyarakat. bukan hidup sorang dalam dunia. 



lembut kan hati dan percaya yg kebaikan itu ada di mana mana. dunia bukan saje ada kejahatan semata2. dunia sangat luas dan indah. just kita yg x nampak. bukan duit saja yg boleh buat kite happy hidup senang hati tenang. tp banyak lagi kat dunia ni yang kite boleh explore. yang kita x tau. yang buat kite tenang. yang buat kita happy. jangan sempit kan your mind untuk satu2 mende. try explore and try to learn something new yang somehow boleh buat kita happy and calm. 

0 comments

berlainan

pernah tak korang rasa yang korang nak sangat cite something ni tapi korang x tau nak cite ngan sape? saya tgh alami nya sekarang ni.. kadang2 saya rasa sesak.. nak ke depan tak boleh.. nak ke kiri serba x kena.. nak ke kanan mcm x ok.. nak ke belakang ape tah lagi. saya try to fix the situation tapi kadang2 saya tanya dekat diri saya nape la macam susah sangat je ni..but saya tak give up lagi..

currently saya tgh dgr lagu alasan untuk bahagia by asfan shah. just ada 2 je lagu dalam laptop ni sebab selalu nya saya akan dgr kt utube.. tapi since da pindah new ofis, abih sume mende nak blok. tak rock la kan cmtu..kadang2 saya rasa ntah ape2..

saya sangat berbeza dgn perempuan lain di luar sane. saya x suke window shopping. saya tak tau nak membezakan pakaian/kasut/tudung/barang kemas/handbag tu cantik atau tak sebab pada pandangan mata saya, saya rasa semua nya ok...look nice. tp saya sangat cerewet dari segi keselesaan. bila saya shopping sesuatu mende, saya bkn mengambil kire cantik tu as my 1st priority tp saya pilih untuk jadi selesa. pelik ke kalau seorang perempuan tu tak suke shopping barangan untuk diri? saya sangat x mengambil kira pandangan org lain ke atas appearance saya sebab mmg saya x kisah. saya rasa selesa dgn diri saya yg cmni.dalam hal macam ni saya seperti hidup dalam dunia saya sendiri. saya tak amik peduli kalau blause saya x matching dgn tudung saya. atau pun kalau pegi mall saya hanya pakai selipar jepun yg kaler pun da lentur. apa yg ada dan selesa untuk saya, saya akan pakai.saya tak suke menonjolkan diri. saya suke bile orang lihat saya ni hanya orang yg biasa2 je even though i have something. BUT please remember i am a wife now. suami saya memang totally different from me. betul la org tua2 kata yang selalu nya jodoh kita akan berlainan dari kita. slowly saya belajar and untuk orang yg mcm saya nak berubah, bukannya senang. kadang kala saya seakan nak memberontak nak cakap "that is not me.you are not accepting  me the way i am". tapi one of my friend said "if mende ni buat demi suami minta Allah permudahkan and ikhlas kan hati". alhamdulillah saya happy sikit demi sikit. 

tapi pada saya cantikkan dalaman lagi berharga dari luaran sebab tu semua takkan kekal 
2 comments