This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

Pasir vs Batu




Sebuah kisah pasir dan batu. Kisah ini menceritakan tentang dua sahabat yang berjalan melintasi gurun pasir. Ketika dalam perjalanan itu mereka mula bertengkar dan yang satu menampar pipi sahabatnya.

Yang ditampar pipinya hatinya terluka, tapi tanpa berkata sepatah kata pun dia kemudian menulis di pasir :

"HARI INI SAHABAT BAIKKU MENAMPAR WAJAHKU"

Mereka meneruskan perjalanan sampai berjumpa sebuah oasis, dimana mereka memutuskan untuk berehat dan mandi. Tetapi orang yang wajahnya ditampar,terjatuh di pasir jerlus dan mula tenggelam, tetapi sahabatnya berjaya menyelamatkannya.

Setelah pulih keadaannya,dia mengukir kalimatdi sebuah batu :

"HARI INI SAHABAT BAIKKU TELAH MENYELAMATKAN HIDUPKU"

Orang yang telah menampar sahabatnya dan kemudian menolongnya,lalu bertanya :

Setelah aku menampar kamu menulis di pasir, dan sekarang kamu menulis di batu, kenapa begitu?"

Sahabat yang ditanya menjawab

“ Ketika seseorang menyakiti
kita harus menuliskannya di pasir
supaya angin dapat memaafkan kita
dengan meniupnya lenyap tanpa meniggalkan kesan ”

Tapi saat orang melakukan kebaikan untuk kita
kita harus mengukirnya di batu
supaya tidak ada satu angin pun
yang sanggup menghapuskan
ingatan indah itu

5 comments:

Apple Cute said...

oit ada lah tapi kat part IIUM friend...takpe kan...hehehe anyway aku suke entri ni..hohoho

SundaeCone said...

erk..ade ek.aiseh..x pasan lak.uhuh..gome2..

glad to know u like it..
btw sharing is caring..=)

zangguras said...

erk.. crita mcm pernah dengaq.. tp lebih pada dongeng.. hehehe..

dulu ada memba tanya.. "mcm mana nak bagi org ingat kita x lupa.."
memba sorang lagi jawap "ala.. bukan payah pun.. ang buat jahat nanti org ingat laa.."

camtu la dunia.. hehehe.. banyak mana pun berbakti.. x tentu lagi org ingat.. tp skali skala wat jahat terus ingat sampai mati.. :p

aJLeaa said...

oitttt pe cite novel ko ni????

M Norazfizal said...

Puitis Puitis
shabbas bettey