bekam

Bekam atau bahasa Arabnya disebut hijamah bererti mengeluarkan darah kotor daripada badan seseorang dengan cara membedah sedikit pada bahagian kepala atau belakang badan dan menghisap darah kotor dengan tanduk atau cawan panas yang ditelungkupkan pada tempat yang telah dibedah itu.
Pendapat sebahagian fuqaha, perkataan hijamah bererti mengeluarkan darah daripada tengkuk dengan cara menghisapnya dengan alat-alat hajam (bekam) selepas dibedah. Al-Khattabi ada menyebutkan bahawa hijamah atau berbekam itu tidak dikhususkan tempatnya di tengkuk sahaja bahkan ia juga boleh dilakukan di mana-mana bahagian badan. (Mausu‘ah feqhiah: 17/14)
Hukum Berbekam
Sepertimana yang kita ketahui, bahawa berbekam itu merupakan satu perubatan tradisional yang sudah lama diamalkan oleh sebahagian orang. Sehingga ada yang menjadikannya sebagai mata pencarian dalam menyara hidup seharian.

Persoalan yang timbul adakah perubatan dengan berbekam itu disyariatkan, bolehkah ia dijadikan sebagai pekerjaan dan apakah kesannya terhadap keshahihan sesuatu ibadat?
Perubatan dengan menggunakan kaedah bekam adalah disunatkan dalam Islam malahan ia merupakan di antara sebaik-baik cara perubatan. Sebagaimana yang disebutkan di dalam beberapa buah hadis yang di antaranya sabda Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wasallam yang maksudnya:
"Sebaik-baik perubatan bagi kamu ialah berbekam"
(Hadis riwayat Ahmad)
Sabda Baginda lagi yang maksudnya :
"Kiranya ada suatu perubatan yang lebih baik bagi kamu, maka itulah dengan menggunakan pisau pembekam atau minuman daripada madu atau catukan (pagutan) dengan api dan aku sendiri tidak suka membakar dengan besi panas"
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Sabda Baginda lagi yang maksudnya :

Maksudnya: "Kesembuhan itu terdapat pada tiga cara: minum madu, pisau pembekam dan alat pengangus, dan aku melarang umatku membakar dengan besi panas"

(Hadis riwayat Bukhari)
Daripada hadis di atas jelas menyebutkan bahawa berbekam itu salah satu jenis perubatan yang diharuskan dalam Islam.
for more detail : here
===============================

on last weekend my parents force me to go back to my hometown cuz of my leg. still remember bout my leg yg bengkak tuh ? well actually after my fren's wedding, it became worse and worse.


after the wedding, my leg getting hurt so i decided go to the clinic for 2nd time. as i expected before the dr just give me pain killer and some losyen. but the pain still there. its not getting better and its torturing me cuz i usually can move anywhere without any help. haih ~

that is the reason y my parents force me to go back.

at 1st they want me 'berurut' but when the makcik urut tu saw my leg, she advised me to do 'bekam'. im just like errrrrr . . . she say if i still berurut my leg getting worse. so my parents decided to try it.

skip the story cuz pjg sgt . . hehe. .rite now my leg getting better. alhamdulillah !

B U T . . .

on yesterday my other leg pula injured. ho ho ho . .
wanna know why ???


kene hempap ngan lesung batu . perghhh 3 words i would say . .

serious.sakit.gilerr

tuh laa JARANG masuk dapur. skali masuk dapur rs cm pi perang lak . . hahaha . .my frens siap ckp ko mmg kene mandi bunga kot ana? lepas satu..satu yg kene. the good news is kaki aku x patah or x retak or yg same waktu dgnnya. after do the x ray the dr said that my leg just bengkak on the outside of ligamen. again alhamdulillah !

the dr siap gives me 2 days MC . . yiiiieeeehhhaaa !!

p/s : my parents didnt know bout my other leg.ssshhhhh . .

Comments

Cik Oren said…
aiyaaa..cik ana.mcm mana boleh jd mcm ini wo0? iskk..wa nengok lu manyak ssh wo0..lain kali r...lu kene byk lagi hati2 wo0..isk...wa tau lu dah la kecik..kaki manyak sakit..mcm mana lu mau jalan wo0..isk...wa sgt kesian wo0 sama lu..lu kene jaga diri baik2 tau!..
~rukia_kuchiki said…
alhamdulillah... beransur ok kaki tuh.
mula2 heran gak..apsal klua berderet2 hadis psl bekam..rupenye mukadimah.. nk citer dia gi berbekam rupenye
[tergelak sndri]


kne hempap lesung batu? adeh..sure sakit gila.. sebbaik bkn pisau yg jatuh..kalo x, mau tepacak kt ctu..lg haru [mintak dijauhkan]

tk care..n get well soon =)
SundaeCone said…
cik oren - waa pn kesian sama diri wa juga laa..haih laa nasib kaki!

x tau ler cik oren. wa rs wa mmg kene mandi bunga laa kot. kasi ilang sume badi. hehehe. .

ima - sakit?? ish3 x yah mention lerr..sakit giler hingga menjilat jari.huhu..ish3 kalo pisau tuh dan2 tuh gak lerr pengsan. hehehe..

Popular posts from this blog

My Journey As BCS - Part 1

My Journey As BCS - Part 2

My Journey As BCS - Part 3