This awesome blogger theme comes under a Creative Commons license. They are free of charge to use as a theme for your blog and you can make changes to the templates to suit your needs.
RSS

p u z z l e

where is the missing pieces in my puzzle ?

4 comments

s m i l e


the pic above describing wat i feel currently. heh . . at last i manage to settle the prob in web application that i mention in the previous entry.

* relief yg amat *




4 comments

Maulidur Rasul


Damai yang dirasa
Melihat warnanya
Tenangnya di mindaku
Suasana kehijauan yang indah
Kicauan beburung rimba
Berterbangan bebas di dalam rimba raya
Pepohon turut berlagu
Menerima sentuhannya
sinaran sang mentari hari
Di alam rimba damai dirasa
Segala-galanya terlukis sempurna
Di alam rimba keajaibannya
Pesona di jiwa
Di rimba tiada
Derita sengketa
Tiada kudengari
Tangisan sepi yang mengguris hati
Sang pelangi ceria
Menanti kehadirannya gerimis senja
Bisikan desiran air
Turut sama menghiasi keindahan ciptaan Ilahi
Maulidur Rasul jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal tahun Gajah bersamaan dengan 20 April 571 merupakan hari keputeraan Nabi Muhammad (Sallallahu Alaihi Wasallam). Baginda merupakan nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
petikan di ambil dari wikipedia just for information to all readers. ttb teringat masa kecik2 dlu slalu ikut mak pergi berarak dari rumah ke rumah masa maulud nabi. org2 tua sibuk marhaban sume but kitorang yg kecik2 sibuk gak tp sibuk main plus makan..hehe..but then kitorang pun join marhaban same gak tp...bile da kene marah ngan mak masing2..hehe..wondering amalan ini ada lagi x zaman skrg ?? hmm..ade terbaca satu article regarding saat2 wafatnya Rasulullah s.a.w ..Baginda sgt mencintai umatnye sehingga kan pada waktu baginda sedang menghadapi sakaratul maut 3 perkataan yang diucap adalah "Ummatii, ummatii, ummatiii...." - "Umatku, umatku, umatku" ..but then adakah kita sebagai umatnya sentiasa mengingati Baginda seperti mana Baginda mengingati umatnya.
Allahumma sholli 'ala Muhammad wa ala alihi Muhammad
2 comments

12:10 am

having flu . . sore throat . . and some mild fever . .
its already 12.10 am . .
but then why still i cant sleep . . ?

p/s : satu kotak tisu da abih . hidung ni da jd cm paip air bocor lak . . ish3 . .
3 comments

oh my . .mampu kah aku?


under stress !! dgn workload yang ntah bile nak abih and plus i got another bad news last week which is related with my job. plus i was mad with my boss which is also related with my work. oh my...mampu kah aku?
at this moment im totally messed. workload yg terlampau makes me feel like " argghh . . i had enough ". currently im handling module for insurance + library + student trust fund + web application . need to maintain all those module system and that is not included with requested from the user about the new system. plus i need to update the user manual for each module. *sigh*.for the web application they are using jdev which im not familiar with. need to study from the beginning one by one. nasib baik ade senpai2 yg sudi ajar and be patient with me. ye laa if i was them kalo sekali tnye i think it still fine. tp lau da ajar berkali2 x phm2 gak aku pun hangin weh. but luckily they are not.wondering if im too slow or they are too fast. *sigh again* . 3 days straight im jus focus on the web application smpai aku rs cm nak muntah. i feel like i wanna kick who is the one who create jsp languange. sangat laa x suke with the languange. ssh nak catch up laa.
2nd things is k naj told me that the management still din get the new employee who will gonna take her module after she resign which means that im the one who will take over her module for temporary. rs cm da jatuh kene hempap ngan tangga . . batu . . kayu . . tu sume. honestly i dun think that i can handle this. keje skrg pun aku da tonggang terbalik weh. how im gonna maintain the bunch of the module at the same times. oh my . . mampu kah aku ? . . im speechless. hoping that they will find sumeone as soon as possible. please . .
last thing, i really . really wanna punch my boss's faces. he thinks that my system is not practical for the user. erk rs cm nak ckp suke ati aku laa weh ! when he says about that his hand pointed his brain which is likely telling me that " please use your brain when u create the new system ". duh. . sgt down at this part. rs cm useless sgt2. oh my . . mampu kah aku ?
there are days every now and again i pretend im ok
2 comments

sidewalks

currently im addicted with editing pic . .
this is the way how i want to unwind myself
workload = user manual + maintenance + new system
arrgghhh . . ! !
0 comments

birthday wishes - march

Allah selamat kan kamu
Allah selamat kan kamu
Allah selamat kan MOHD HADI [3 march]...jeng2x
Allah selamat kan kamu
[sila nyanyi ikut nada]
*******************************************
to my buddy mek ajleaa a.k.a ed a.k.a k ngah
happy becoming birthday [23 march]
im not gonna ask u the skematic of question like . .
[bile leh makang nasi minyak mu??]
but i do hope one day u'll find ur soulmate soon cuz dpt laa aku makang nasi minyak mu.*wink*
ok mek ed..later i will sing the birthday song live ecspeacially for u.hahaha..
*******************************************
not forgetting my mom's birthday on 30 of march. i wanna wish u happy becoming birthday yg ke shhhhh...rahsia.hehe..watever it is you still look awet mude for me.*smile*
ma..u are always doin a million things and
what does it get u?

and not forget . .
fieqa [my ex roomate] - 26 March
bai [my ex osmate 3214] - 28 March
azim [my cousin] -29 March
happy birthday !! may all ur wishes come true . .
6 comments

money making university

is there any connection between the title and the pic ?? . .
*straight face .. but then suddenly smiling*
just a short entry . .
p/s : who can guess the lyrics on the pic [the malay one] mmg terer laa..ngeh3..
4 comments